Arctic Winter Games

Særforbund

Sámi Valáštallan Lihttu

Arctic Winter Games (AWG) er et idretts- og kulturarrangement for ungdom i arktiske områder i alder 13-18 år (for enkelte idrettsgrener og kulturelle innslag inntil 21 år). AWG arrangeres annet hvert år. Deltakerne kommer fra Alaska, Canada, Grønland og Sápmi (Russland foreløpig ute). Formålet med arrangementet er blant annet å fremme kultur og kulturell forståelse, fairplay, vennskap, sunn livsstil, personlig utvikling og samfunnsutvikling. I tillegg til en mengde idrettskonkurranser er den kulturelle og sosiale utvekslingen sentral i AWG.

Om Sápmis deltakelse

Sápmi har vært med som gjestedeltaker siden 2004 med skiløpere, futsal og kulturutøvere fra Finland, Sverige og Norge.  For Sápmi er deltakelsen i AWG viktig for å styrke samhørighet mellom samiske ungdommer fra ulike regioner, og styrke samhørighet med andre urbefolkningsgrupper og arktisk befolkningsgrupper som deltar i AWG.  SVL har administrert team Sápmi sin deltakelse i AWG.

 

 

Kulturell og sosial utvekslingen er sentral i AWG

 

AWGs offisielle hjemme side: Arctic Winter Games

AWG 2023

Arctic Wintergames 2023 arrangeres i Fort Mcmurray i Alberta, Canada. AWG 2023 skulle vært arrangert i 2022, men ble utsatt til 2023 grunnet Covid-19. Selve arrangementet er mellom 29. januar til 04. februar – 2023, her er det deltakere fra 8 ulike distrikter. Sápmi i Norden, Grønland, Alaska (USA) og 5 distrikter (provinser) i Canada. Det er et urfolksmesterskap, bestående av deltakere rundt polarsirkelen. Her er det kultur og idrett som er i høysetet – ca 2200 deltakere og ledere, ca 800 frivillige som deltar for å kunne avholde Arctic Winter Games. I år er det 57 stk som utgjør Team Sàpmi (inklusiv Sametingspresident fra Sverige). I tillegg kommer det noen få pressefolk fra Samisk presse. I tillegg kommer det nok til å reise over flere foreldre for å heie på sine håpefulle.

Uttaket til AWG 2023 komplett

Arrangørens offisielle hjemmeside: Wood Buffalo 2023

Uttakskriterier skiløpere

 1. For å delta være med i AWG må deltakeren delta i SM konkurransene. Langrennskonkurransen vektlegges mest.
 2. Det taes ut 4 løpere, og minst 2 reserver
 3. Ved sykdom under SM kan utøver likevel vurderes til AWG deltakelse. Distriktsforbundene bekrefter eventuell sykdom til AWG komite.
 4. Dersom to løpere stiller likt, bør den som ikke har deltatt tidligere prioriteres.
 5. Dersom to utøvere stiller likt skal utøver fra området som er minst representert taes ut.
 6. AWG komiteen kommer med navn på nominerte deltakere senest 1 måned etter SM
 7. Dersom det ikke finnes deltakere nok i hver klasse kan AWG komiteen i samråd med distriktsforbundene komplementere med andre utøvere.
 8. Deltakere må senest 1.september skriftlig bekrefte at de tar imot tildelt plass i AWG.

Tilleggskriterier for SVL deltakere i AWG

 1. For å bli nominert til AWG må deltakeren delta i DM konkurransene. Langrennskonkurransen vektlegges mest.
 2. Ved sykdom under DM kan utøver likevel vurderes til AWG deltakelse. Distriktsforbundet/klubben bekrefter eventuell sykdom til AWG komite.
 3. For å bli nominert til AWG må deltakeren delta i Cuprenn og treningssamlinger i regi av SVL. og generelt vise interesse for samisk idrett.