Frykter kulda i Canada
På slutten av januar drar 23 samiske ungdom til Canada for å konkurrere på ski mot andre urfolksungdom, for da arrangeres De Arktiske vinterleker, AWG. Karasjok jenta Lilli Anne Weydahl Guttorm og Idivuoma gutten Nils-Markus Marakatt gleder seg stort til å delta, men de to skiløperne frykter begge å gå i kulda som eventuelt kan være der borte, for det snakkes om at det kan t.o.m. være kaldere der en de to er vant til.
Annet hvert år arrangeres De Arktiske vinterlekene, eller Arctic Winter Games som det heter, og ungdom fra Sápmi har deltatt der snart i tjue år. Nå i slutten av januar arrangeres de igjen, den her gangen i Wood Buffalo, Alberta, Canada. Og med samisk deltakelse også denne gang. Karasjok jenta Lilli Anne Weydahl Guttorm er en av de tjuetre samiske ungdommer som deltar. Jenta som snart fyller 17 år deltar for første gang. Hun har i flere år konkurrert her hjemme, både lokalt, men også regionalt, som f.eks. på skirenn og samlinger for samisk barn og unge. Nå går turen ut til den store verden (her på bildet nedenfor på treningssamlingen til Samisk allidrett Norge (SV-N) i Ylläs på finsk side i november, her sammen med Guovdageaidnu løperen Inga Hanna Mienna, som også deltar i Canada.)
Fra Sápmi til verden
Nå snart er ikke Lilli Anne kun en skiløper som deltar lokalt og regionalt, i og for hennes klubb Nordlys Karasjok, men heller en skiløper med internasjonale meritter. Til spørsmål om forventninger til reisen og konkurransene der borte og hvordan Sápmi klarer seg der, svarer hun slik: «Jeg forventer ikke større enn at turen går bra og at det også blir en retur. Hvordan vi (red. anm. Sápmi) klarer oss der har jeg ingen anelse om. Det blir interessant å se hvilket nivå de andre er på. Jeg vet jo ikke hvordan de trener der borte og hvor mye». Lilli Anne gleder seg i alle fall til å reise og se alle de mange andre som deltar der. Og såpass selvinnsikt har hun at hun vet at nervene kommer nok å være der når konkurransen starter og at det blir tungt å gå 3-4 renn på kun noen dager. I kulda.
Frykter Canada kulden
Også var det klimaet; de som vet og som tidligere har vært over der på disse lekene, har fortalt at det kan bli ganske så kaldt der borte, og det ser ikke akkurat Lilli Anne fram til. Og en som heller ikke gleder seg til å konkurrere i kulda, er en som heller ikke bør være så ukjent med kuldegrader, nemlig Nils-Markus Marakatt fra Idivuoma på svensksamisk side. Han deltar også nå for første gang på AWG, snakket om kulda har også nådd han: «Det blir nok tøft å holde seg varm», sier han. Men, han er sikker på at hans lag Sápmi kommer til å gjøre det bra der borte, for han har en følelse av at nivået i laget er høyt. «Det blir morsomt å konkurrere mot, men også treffe de mange andre skiløpere. Og jeg gleder meg til å reise over Atlanteren til Canada, for der har jeg ikke vært før». Gutten fra Idivuoma er født i 2007, og representerer Soppero Sameforening. Han har i flere år deltatt på samiske idrettsarrangementer og selvfølgelig også konkurrert en god del. (nedenfor, på bildet fra treningssamlingen til Samisk allidrett i Ylläs på finsk side i november, sammen med en annen løper som også skal til Canada, Jåvva Rensberg som representerer Daastan siebre.)
De Arktiske vinterlekene
AWG har i alle år blitt arrangert i Alaska og på Grønland, og som nå, i Canada. Urfolksungdom fra større deler av nordområdene, deltar, og det konkurreres ikke bare på ski, men i mange andre kjente og mindre kjente idretter. En av sportene det konkurreres i er innendørsfotball, her deltar også Sápmi, atter en gang. Lekene har blitt arrangert siden 1970 og Sápmi deltok for første gang i 2004, da ble lekene avholdt samme sted som det nå arrangeres i. Lekene har pga av korona ikke blitt arrangert på fem år, altså ikke siden 2018. Det er SV-N ja SV-L som arrangerer turen og deltakelsen i Canada, og det er Sametinget i Norge (og delvis tingene i Sverige og Finland) som finansierer hovedsaklig det hele. Ron Knutsen og Leif Roar Mikkelsen her på bildet nedenfor, er de to fra SV-N og SVL som arrangerer dette. Begge har vært på lekene før, og er nok en av de som har delt historier om kulda med løperne. Begge drar også i år, som reiseledere. Ron Knutsen har opplevd Canada kulden, men har også fått være med på det han sjøl beskriver som en særegenhet i disse lekene, leker som han mener er mer enn bare en idrettskonkurranse. Dette er en stor urfolksbegivenhet, der det deltar omtrent 2000 ungdom, og interessen for denne begivenheten er veldig stor der borte. Og dermed deler han gjerne noe annet enn en værmelding til ungdommene: «Deltakerne kommer til å få en opplevelse som de sikkert kommer til å huske resten av sitt liv, minnene de kommer til å ha er virkelig noe fint å ha i ettertid. Dette er virkelig noe stort! Kulda som deltakerne kommer til å bli møtt av vil sannsynligvis får oppleve kommer til å bli overrumplet».
Koronapandemien gjøres sitt til at lekene også blir arrangert i 2024, da for første gang i Matanuska-Susitna Valley, Alaska. Lekene nå arrangeres mellom 29. januar og 4. februar.