Dato

01.01.2023

Særforbund

Čuoigan, viehkan ja njoarostan lihttu

SVN sin årlige skisamling i Ylläs ble arrangert 24.-27.11. Til sammen deltok 120 personer fra forskjellige klubber både i fra Norge, Finland og Sverige. Dette var for mange deltakere første gangen de fikk gå på ski på sne denne vinteren. I tillegg til mye trening på ski var alle treningsgruppene innom lassoanlegget for å prøve sine kunnskaper i lassokasting.

Johanne Ims, Fjell Skilag. Skábmadeaivvadeamis Ylläs 2022. Foto govven Aslak Mikal Mienna

Johanne Ims er 14 år skiløper og representerer Fjell skilag. Før prøvekonkurransen på lørdagsmorgenen var hun litt redd at det blir svært tungt siden hun ikke har gått på snø enda denne vinteren. Etter konkurransen var hun møter jeg en glad jente: “Det gikk bra for å være det første løpet. Jeg følte at jeg ikke hadde helt kontroll på teknikken men det gikk helt greit. Fikk krampe under beinan. Det var synd at vi ikke fikk kaste lasso i konkurransen, fordi det ikke var et godt sted å ha lassokastarena ved de løypene som var tilgjengelige.  Det er artig å kaste lasso og jeg er god på det.” I januar reiser Johanne til Kanada på Arctic Winter Games som representant for Team Sápmi.

Lemet Solbakk, Deanu searat. Skábmadeaivvadeamis Snøsamling Ylläs 2022. Foto govven Aslak Mikal Mienna

Første føling med snø

12 år gamle Lemet Solbakk fra Deanu Searat også hadde kommet til Ylläs i lag med mor. Lørdagens konkurranse er hans første skiløp for denne vinteren: “Jeg er litt spent på å konkurrere. Jeg vet at Iver (deltaker fra Innstranda IL) er svært rask. Min taktikk i dag er å gå på ski litt rolig i begynnelsen og så øker jeg farten.” Lemet sin mor Katrine Trane Nilsen er svært fornøyd med treningssamlingen: “Her er det alltid så gøy. Vi får være sammen med andre, spise god mat og trene. Jeg synes arrangørene gjør en god jobb med å synliggjøre samisk språk. For eksempel det at informasjon på fellesmøter går både på samisk og norsk, og at det meste skriftlige finns også på samisk. Jeg synes det er lite deltakere fra Finland og Sverige. Forhåpentligvis får vi med de finske og svenske samene også til å delta på disse arrangementene i fremtiden.”

Leder for aktiviteter i SVN, Aslak Mikal Mienna sier at det var svært fin og god treningshelg: “I Ylläs var det lite snø, og vi var svært fornøyde at vi klarte å gjennomføre treningene. Vi fryktet da det var lite snø at vi ikke får gå på ski i det hele tatt. Jeg tror alle ble glade for å se at det var så nok snø til å få trene på og også gjennomføre et renn. Bostedet her er det fin, løypenettverket starter helt ved hotellet, vi får servert god mat og det virker som at deltakerne er glade. Hva annet kan man forvente” sier en tydelig fornøyd hovedarrangør.

Slike treningssamlinger er noe SVN årlig arrangerer, der alle medlemsklubber blir invitert til og kan delta i. Årlig arrangeres det to samlinger, en som denne, på snø, i november og en annen tidligere på høsten rundt august/september, en såkalt barmarkssamling.

Her er programmet for samlingen som var høsten 2022 på barmark og programmet for den på snøen, i november 2022.

Johanne Ims Snøsamling Skábamdeaivvadeapmi Ylläs. Foto govven Aslak Mikal Mienna

Lemet Solbakk, Deanu searat. Skábmadeaivvadeamis Snøsamling Ylläs 2022. Foto govven Aslak Mikal Mienna